A nők 9 százalékkal kapnak kevesebbet ugyanazért a munkáért

Utolsó frissítés: 18. április 2019

A Paylab nemzetközi bérinformációs portál eredményei alapján a nők átlagosan 9 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál ugyanabban a pozcióban. Ugyanakkor a nők foglalkoztatottsága Európa szerte évről évre növekszik, de még mindig csak tízből hat nő dolgozik. Az anyák nincsenek könnyű helyzetben, pedig a munkavállalók 37 százalékának van anya kollégája.

A nemek közti bérszakadék legfőbb oka, hogy a nők karrierépítése megszakad a gyermekvállalás során. A családalapításkor a legproduktívabb korban lévő nők hosszabb-rövidebb időre kiesnek a munkaerőpiacról és a későbbiekben is jellemzően rájuk marad a gyermeknevelés feladata, így sokszor a munkahelyi élet háttérbe szorul, miközben a férfiak ezidő alatt egy egész karriert tudnak felépíteni. Többek között ennek hatására tudható be az is, hogy a felsővezetésben csupán 6% a nők aránya, a nők pedig tipikusan az alacsonyabb, rosszabbul fizetett pozíciókban dolgoznak, mindez pedig tovább növeli a két nem bérezése közti különbséget.
„A nők leginkább a adminisztráció, a könyvelés, az egészségügy és szociális ellátás, a HR, az oktatás, illetve a gyógyszeripar területén vannak többségben, a férfiak viszont az olyan jobban fizetett iparágakban dominálnak, mint például az IT, a pénzügy, a szállítmányozás és logisztika, az építőipar, az energetika, a telekommunikáció vagy a gyártás és termelés.” – jellemezte a helyzetet Motesicky Tamás, a Paylab magyarországi partnereként működő Workania.hu ügyvezetője.
„Vannak azonban olyan területek is, ahol egyforma arányban van jelen mindkét nem, ilyen például a művészetek és kultúra, a bankok, a marketing és PR, a vendéglátóipar, valamint a szolgáltatások.” – tette hozzá Motesicky.
Bár az utóbbi időben sok kezdeményezés indult e témában, az egyenlő bérezés korszaka még nem jött el. A vizsgált országokban jellemzően 6 és 11 százalék közötti a bérkülönbség, Magyarországon átlagosan 9%-kal kapnak kevesebbet ugyanazért a munkáért a nők.

Vhodne-all

 

Elfogadják az anyákat a munkahelyen?
A nőknek nehéz kihívások elé kell állniuk, ha gyermekvállalás után szeretnének visszatérni dolgozni, holott az anyák a munkaerőpiac fontos elemei. A Paylab által megkérdezett munkavállalók 37%-ának van legalább egy olyan női kollégája, akinek 10 évnél fiatalabb gyereke van. Az anyák leginkább az ügyfélszolgálatok, a textilipar, a közszféra és a bankügy területén vannak jelen nagy számban.
Összességében az anyákat pozitívan értékelik a a munkahelyen. A válaszadók 32%-a kifejezetten örül, hogy kisgyermekes anyák is vannak a kollégái között, 2% számára viszont zavaró a jelenlétük. A megkérdezett országok közül a finn és horvát munkavállalók a legnyitottabbak az anyák felé, Szlovákiában fogadják el őket a legalacsonyabb arányban.
Tíz nőből hat dolgozik
A nők foglalkoztatottsága az Európai Unióban (EU28) 66,5%. A dolgozó nők aránya évről évre növekszik, az Eurostat adatai alapján a női munkavállalók száma Európában 6%-kal nőtt az elmúlt egy évtized során. A legnagyobb arányban éppen Magyarországon: 10%-kal tíz év alatt. Hazánk mellett egyébként Máltán, Németországban, Lengyelországban, valamint Bulgáriában volt hasonló növekedés.

Vhodne-all

A férfiak között átlagosan 11,5%-kal több az aktív munkavállaló, mint a nőknél. A két nem foglalkoztatottsága közti különbség jellemzően az északi (vagyis a balti és a skandináv) országokban a legalacsonyabb, Magyarországon Szlovákiához, Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan 15% körüli a differencia.

Vhodne-all

Vhodne-all

Mi kell az anyáknak?
„Az anyák munkaerőpiaci helyzetén leginkább a részmunkaidős állások segítenének, de hazánkra ez még nem jellemző, igen alacsony az ilyen állásajánlatok száma. Pozitív példa viszont Hollandia, Németország és Ausztria, ahol nagyon sok a részmunkaidős álláslehetőség.” – mondta el Motesicky Tamás. A Paylab felmérése mindezt alátámasztja: a nők számára a rugalmas munkaidő a legfontosabb juttatás.
„Jó hír azonban, hogy Magyarországon egyre több nagyvállalat kezeli rugalmasan a munkaidőt, lehetőséget ad az otthoni munkavégzésre vagy több szabadnapot biztosít az alkalmazottai számára. Mindez segíti a nők visszatérését a munkaerőpiacra” – tette hozzá a Workania állásportál ügyvezetője.