Egyre több az angol nyelvű, vagy az angolt igénylő álláshirdetés

Utolsó frissítés: 24. április 2019
A munkaerőpiacon megjelenő állásajánlatok nagytöbbsége magyar nyelven jelenik meg, hiszen többen reagálnak a magyarul íródott hirdetésekre, mint az angol vagy német nyelvűekre. Az álláskeresők nyelvtudása rendszerint elmarad az elvártaktól, pedig az idegen nyelvet igénylő állások jellemzően jobban fizetnek.

A Workania.hu adatbázisában megjelenő álláshirdetések 80%-a magyarul van, 15%-ukat pedig angol nyelven hirdették meg– derül ki az egyik legnagyobb hazai állásportál legújabb kutatásából.

Ezzel szemben a német nyelven megjelenő állásokból nagyon kevés van: 2018-ban mindössze a hirdetések 0,5%-a volt német.

Az idegen nyelven meghirdetett állások nem feltétlenül külföldi állást jelentenek, hiszen ma már elfogadott, hogy sok hazai cég, vagy nemzetközi nagyvállalat magyarországi irodája is angolul toboroz, hiszen sok esetben egy budapesti munka is rendszeres és magas szintű angol vagy német kommunikációt igényel. A nyelvtudást igénylő állásokból évről évre több van és jellemzően a fővárosban igénylik.

Kevesebben jelentkeznek

Az angolul vagy németül megjelenő hirdetésekre azonban mégis kevesebben reagálnak, mint a magyar nyelvű állásokra.

A Workania több országban megnézett eredményei alapján a közép-európai álláskeresők a hazai nyelven íródott állásajánlatokra átlagosan kétszer akkora valószínűséggel jelentkeznek, mint az angol vagy német nyelvűre. A magyar, szlovák illetve cseh piacon megnézett adatok alapján az adott ország nyelvén megjelenő állásajánlatokra átlagosan 16-an jelentkeznek, miközben az angol nyelvűekre heten, a németekre pedig hatan.

Ha magyarul van, akkor is kell az angol

Hiába jelenik meg azonban magyarul egy álláshirdetés, ha akkor is alapelvárás az angol nyelvtudás. Tavaly a Workania oldalán megjelenő hirdetések 45%-ábanugyanis követelmény volt az angol, leggyakrabban a középszinten várják el. Jellemzően az informatikai, a pénzügyes és könyvelői, valamint a középvezetői pozícióknál kérik, de az az adminisztráció, a helpdesk valamint az értékesítés területén is gyakori elvárásként szerepel. Ehhez képest az álláskeresők mindössze egyharmada beszél legalább középfokon angolul.