Milyen fotó illik az önéletrajzba?

Utolsó frissítés: 4. július 2019
Ha önéletrajzában fotót is közöl az mindenképpen jó pont a HR-es szemében. Arra azonban figyeljen oda, hogy a fotó, amelyet közöl odaillő legyen, ugyanis a nem megfelelő fotó sokat ronthat esélyein.

Ne féljen fotót is közölni önéletrajzában, a HR-es ezt bizonyára értékelni fogja. Fontos azonban, hogy valóban odaillő fotót közöljön. Mobiltelefonján, sietve elkészített fotó nem alkalmas erre a célra, még akkor sem, ha ön abban a pillanatban ezt helyesnek véli. Az interjúztató, aki mások “sorsáról dönt” más véleményen lehet, nagy kár lenne, hogy csupán egy nem megfelelő fotó miatt dobja félre önéletrajzát.

Megfelelő fotó

Vhodne-all

Az a fotó a megfelelő, amely a személyazonossági igazolványában, vagy útlevelében szerepel. Közelről mutatja arcát, mosolyoghat, ill. semleges arckifejezése is lehet. Lehet ez színes, de fekete-fehér fotó is. Nem olyan könnyű a megfelelő fotó elkészítése, ezért célszerű, ha profi fotóshoz fordul. A fotót digitális formában is igényelheti.

Nem megfelelő fotó

Az első benyomás nagyon fontos, ezt mindannyian tudjuk. Ez nem csak az első személyes találkozás alkalmával alakul ki, hanem akkor is, ha a fotóját nézi meg az interjúztató. Ha olyan fotót küld, amelyen rosszul látható, vagy maga a fotó minősége nem megfelelő, akkor azt a benyomást kelti, hogy nem vette elég komolyan a bemutatkozást. Ha olyan helyzetben látható, amely nem igazán illő, ezzel többet is elárul magáról, mint amennyit szeretett volna. Az alábbiakban közlünk néhány nem önéletrajzba illő fotót.

Társaságban

Spolocenska

A fotón csak ön legyen, ne a család, vagy a baráti köre. Az ilyen fotón nem vehető ki, hogy melyik ön, azonkívül a sör, bor, cigaretta nem igazán illik egy önéletrajzba.

Szelfi (autós)

Nahodna

Nincs minden mobiltelefonnak minőségi kamerája, amellyel tökéletes fotókat tud készíteni. Pillanatfelvétel, akár saját autóval, akár más kocsijával, maradjon inkább a barátoknak szánt fotóalbumban.

Effektusok

Efektna

Fotó különféle virágokkal, díszesen bekeretezve, amelyet mobiltelefonján, vagy számítógépes program segítségével alakíthat ki, a felejtős kategóriába tartozik. Az interjúztató egy jót mosolyog rajta, s önéletrajza a szemétkosárban végzi.

Krőzus

Prachata

Gyakran találkozni olyan önéletrajzokkal, amelyeken a pályázó egy köteg pénzzel látható. Ha ezzel azt akarja kifejezni, hogy sok pénzt szeretne keresni, megemlítheti ezt az állásinterjún, ahová viszont csak akkor jut el, ha nem egy ilyen fotót közöl önéletrajzában.

Horgász

Rybarska

 

Ha ön horgászik, akkor biztosan egy türelmes ember, amely rendkívül pozitív tulajdonság, de nem célszerű, ha egy ilyen fotóval próbálja meg ezt kommunikálni leendő munkaadója felé. Önéletrajzában elég, ha említést tesz hobbijáról nem fontos ezt fotóval is igazolni.

Stílusos

Stylova

Érdekli önt a divat, vagy nem mindennapi hobbija van, esetleg egy életstílus követője? A Facebookon az ilyen fotók nagyon jól mutatnak, de az önéletrajzában éppen az ellenkező hatást érik el.

Illemhely

Zachodova

Figyeljen oda, hogy hol készül az önéletrajzba szánt fotó. A tükör a legalkamasabb arra, hogy önmagunkról tudjunk fotót készíteni, de ennek is van hátulütője. Sajnos sokszor találkozunk azzal, hogy a toalettel a hátterben készül az önéletrajzba szánt fotó.

Kacér

Vyzyvava1

Néha a férfiak is, de legtöbbször a hölgyek közölnek magukról olyan fotót, amelyen testi adottságaikat emelik ki. Bizonyos esetekben ezek a fotók erotikus töltetűek, ill. esetenként pornográf jellegűek. Az ilyen fotók teljesen alkalmatlanok egy önéletrajzba.

Önéletrajz létrehozása