Hogyan írjunk jó önéletrajzot?

Utolsó frissítés: 4. július 2019
Néhány pontban összefoglaltuk, hogyan írhat ütőképes önéletrajzot. Az önéletrajz az első dokumentum önről, amelyet potencionális munkaadója kézbe vesz, ezért különösen fontos, hogy megfelelően legyen megírva.

Az önéletrajz funkciója abban áll, hogy bemutassa önt leendő munkaadójának. Fontos, hogy önéletrajza úgy legyen megírva, hogy mindenképpen felkeltse a potenciális munkaadók érdeklődését. Mutatkozzon be úgy, hogy önt válasszák ki a jelentkezők közül. Önéletrajza főbb tartalma: végzettség, szakmai tapasztalat, karrierje bemutatása.

Próbálja meg úgy megírni önéletrajzát, hogy az kiemelkedjen a többi közül.
A Workania.hu állásportálon is talál inspirációt, sőt előre kialakított sablont is, amely alapján kialakíthatja saját önéletrajzát.

Ha nincs elképzelése mit írjon önéletrajzába, akkor olvasson tovább. Néhány pontban összefoglaltuk mit kellene tartalmaznia egy önéletrajznak:

Személyi adatok

Helyesen közölt adatok redkívül fontosak a kapcsolatteremtés szempontjából.

 • Csak fontos adatokat közöljön. Családi állapot, nemzetiség, politikai nézet nem kell, hogy benne legyen az önéletrajzában. A HR-est nem elsősorban ez érdekli, és nincs is joga ilyen információkat kérni öntől.
 • Ne féljen, hogy kora miatt diszkriminálják és közölje bátran születési adatait. Ha olyan pozícióról van szó, amely idősebb munkavállalók számára alkalmas, akkor „kora“ kifejezetten előnnyé válhat.

Elérhetőség

Ellenőrizze, hogy helyesen adta-e meg a telefonszámát és az e-mail címét.

 • Ne adjon meg olyan e-mail címet, amely magánlevelezésre alkalmas, de hivatalosra nem pl. [email protected], ne írjon e-mailt jelenlegi munkahelyén használt címről sem. Önéletrajzába a magáncímét adja meg, amely az ön kereszt- és vezetéknevéből áll, ez így korrekt.

Fotó

Fotót mindenképpen közöljön, ezzel biztosan felkelti a HR-es érdeklődését, lényeges azonban, hogy milyen az a fotó. Az a profilkép a legmegfelelőbb, amelyen hasonlít jelenlegi önmagára.

 • Ne közöljön olyan képet, ahol barátaival sörözik és önt alig látni a sok ember közül, vagy családi eseményeken készült fotót. Közöljön olyan fotót, amelyet igazolványra szoktak kérni, ha ön ilyet nem tud készíteni menjen profi fotóshoz.

Végzettség

Elsőként a legmagasabb elért végzettségét tüntesse fel. Adja meg iskolája teljes nevét, ne írja rövidítve. Adja meg a szakot, melyet elvégzett, az elért akadémiai fokozatot és a tanulmányai befejezésének időpontját.

 • Önéletrajzában a levelező szakon elvégzett iskolát is tüntesse fel, ill. a be nem fejezett tanulmányait is. Ha még tanul, akkor tanulmányai befejezésének feltételezett időpontját adja meg.
 • Végzősök megadhatják szakdolgozatuk címét, főként, ha az releváns a pozíció szempontjából, amelyet megpályáztak. Készüljön fel arra is, hogy leendő munkaadója kérdezheti önt szakdolgozata témájáról részletesebben is.

Kiegészítő tanulmányok

Ha továbbképzésen vett részt, vagy nyelvvizsgája van, ezt mindenképpen tüntese fel önéletrajzában, főként, ha ez a pozíció szempontjából fontos lehet. A HR-es biztosan felfigyel erre és lehet ez egy plusz pont az ön javára.

 • Adja meg az intézmény nevét ahol végzett, tanulmányai befejezésének időpontját, mellékelje az ezt igazoló bizonyítványt vagy oklevelet is.
 • Elsősorban a pozíció szempontjából releváns tanulmányokat említsen meg, az összes többit elég, ha az állásinterjún részletezi.

Gyakorlat

Foglalja össze szakmai tapasztalatát, karrierje alakulását. Kezdje a jelenlegi munkahelyével, időrendben megadva egészen a kezdetekig. Adja meg cég nevét, a belépés és a kilépés időpontját is tüntesse fel. Fontos, hogy a pozíciót is közölje, amelyet betöltött az adott cégnél.

 • Ha egy kevésbé ismert cégnél dolgozott célszerű, ha megemlíti mivel foglalkozott a cég (pl.bútorkészítés, szoftverfejlesztés stb.).
 • Ha külföldön keres állást feltehetően nem ismerik a céget ahol ön dolgozott, ezért írja le részletesen a céget, és a munkakört is.
 • Érthetően, röviden írja le munkakörét, hogy világos legyen mi tartozott feladatai közé. Ne kopírozza egy az egyben azt a munkaköri leírást, amelyet munkaadója adott önnek. Ne használjon „belső“ céges szótárat, amelyet önön kívül senki nem ért.
 • Ha nagyon sok munkahelye volt, akkor csak az utolsó hármat adja meg.
  A többit csak említse meg, az állásinterjún majd részletesebben is beszélhet róluk.
 • Nyelvtudás

  Adja meg a nyelvet, amelyet beszél és a szintet. Ha nem tudja, hogy adott nyelven milyen szintű lehet a tudása, forduljon szakemberhez, aki leteszteli önt.

  • Válasszon az opciók közül: kezdő / haladó alapszint / haladó középszint / felsőfok .
  • Angol nyelvből online is letesztelheti tudását: www.tracktest.eu.
  • Ha nyelviskolába jár ne feledje el megemlíteni. A munkaadók pozitívan értekelik az ön plusz aktivitásait.

  Egyéb készségek

  Próbálja meg felmérni, hogy mik azok a készségek és képességek, amelyek a pozíció szempontjából fontosak lehetnek. Ha rendelkezik ilyennel mindenképpen írja bele önéletrajzába, említse meg sikereit is.

  Számítástechnikai ismeretek

  • A munka világában számítógépes ismeretek nélkül ma már szinte lehetetlen boldogulni. Válasszon az opciók közül: kezdő / felhasználó / haladó / szakértő.
  • Gépírás, gyorsírás képessége szintén fontos információ lehet önéletrajzában.

  Jogosítvány

  Ha van jogosítványa adja meg pontosan a típusát, és az idáig megtett kilométerek számát is. Ha nincs jogosítványa, inkább ne is tegyen róla elmítést önéletrajzában.

  Én vagyok

  Jellemezze magát, személyiségét. Legyen eredeti, kerülje az olyan kifejezéseket, hogy: „kommunikatív, önálló, kreatív“.

  • Emelje ki előnyös oldalát, soha ne fókuszáljon a negatív tulajdonságaira.
  • Ha motivációs levelet, vagy kísérőlevelet is ír, akkor itt tud többet mondani magáról.

  Hobbi

  Tehetségéről, képességeiről ad képet, hogy mivel foglalkozik szabadidejében. Hobbijáról mindenképpen tegyen említést.

  Referencia

  A referencia fontos része az önéletrajznak. A kapcsolattartótól előre kérjen engedélyt, tájékoztassa őt arról, milyen állást pályázott meg.

  • Adja meg a teljes nevét, pozícióját és azt az elérhetőségét, amelyen az adott személy szívesebben kommunikál.
  • A referencia releváns forrása az ön főnöke, ha értékesítőként dolgozott, akkor üzleti partnerei is értékelhetik önt.
  • Családi, rokoni kapcsolataitól ne kérjen referenciát.
  • Ha csak annak a munkaadónak akarja bemutatni referenciáit, ahol biztos befutónak számít, nyugodtan írja a következőket: Referenciát kérésre szívesen bemutatok.

  Célszerű, ha önéletrajzába bemásolja a Linkedin profiljára irányuló linket LinkedIn, vagy önálló weboldalának címét, esetleg szakmai projektjeit, amelyeket mindenképpen szeretne megmutatni leendő munkaadójának.

  Motivációs levél, vagy kísérőlevél

  A cégek gyakran kérnek motivációs levelet. Tájékozódjon, hogyan írhat jó motivációs levelet. Ha mégsem kérnek, akkor írjon legalább kísérőlevelet. Tulajdonképpen ez egy, az e-mailhez csatolt levél, amelyben megindokolja, hogy miért jelentkezett erre pozícióra. Ha a cég motivációs levelet is kér, készítse el, de ebben az esetben is írjon kísérőlevelet, és benne indokolja meg miért reagált az álláshirdetésre, ennek köszönhetően a HR-es biztosan emlékszik majd önre. Néhány hasznos tanács a kísérőlevél/email megírásához:

  • a tárgy mindig a pozíció megnevezése legyen, amelyet megpályázott,
  • törekedjen rövid, velős megfogalmazásra, tagolja mondanivalóját,
  • ha van olyan dolog, amelyet nem tudott beilleszteni önéletrajzába (vagy motivációs levelébe), írjon róla itt,
  • emelje ki mennyiben függ össze személye és az adott pozíció, azt is írja le, miért gondolja, hogy ön a legmegfelelőbb az állás betöltésére,
  • írja le mivel tudna hozzájárulni a kiszemelt cég jövőbeni sikereihez, valamint indokolja meg miért akar ott dolgozni,
  • kísérőlevelét nagyjából ugyanolyan koncepció szerint írhatja meg, mint motivációs levelét.

  Zárszó

  • Mielőtt elküldené önéletrajzát mindig ellenőrizze, hogy a helyesírási hibákat kijavította-e, a közölt adatok helyesek-e.
  • Tegye redbe formai és grafikai szempontból is – két betűtípusnál többet ne használjon, válasszon megfelelő nagyságú betűtípust.
  • Frissítse a keltezés helyét és időpontját.
  • A kinyomtatott önéletrajzot írja alá, az elektronikus formában elküldött dokumetumot aláírás nélkül is elküldheti, vagy töltse be aláírását.
  • Mindig csak a valóságnak megfelelő dolgokat mondjon, ne értékelje túl képességeit, de ne is értékelje alul. Higgyen képességeiben és tudásában!
  • Ha kreatív pozícióra jelentkezik legyen eredeti! Önéletrajzát írja meg saját elképzelése szerint, akár formabontó módon is, lényeges azonban, hogy a fontos információkat tartalmazza. Közöljön bátran képet, diagramot – bármit, amivel megmutathatja eredeti gondolkodásmódját. Fontos, hogy önéletrajza tartalmazza a fontos adatokat önről, de könnyen és gyorsan áttekinthető legyen, hogy a HR-es biztosan emlékezzen önre. Az interneten sok hasonló önéletrajzot talál, merítsen belőlük ihletet, de ügyeljen arra, hogy ne kopírozzon egy az egyben.
  Önéletrajz létrehozása