Hogyan írjunk jó motivációs levelet?

Utolsó frissítés: 4. július 2019
A motivációs levél ma már elvárás a legtöbb cég részéről. Önnek pedig egy kiváló bemutatkozási lehetőség, itt megmutathatja miért ön a legalkalmasabb pályázó.

A motivációs levél egy kevésbé formális módja annak, hogy bemutatkozzon. Egy jól megírt motivációs levél jelentősen növeli esélyét az állás elnyerésére. Motivációs levele ne legyen túl rövid, de túlságosan terjedelmes sem! Általában egy oldal terjedelemben megírt motivációs levél a nyerő, amelyet, ha jól megfogalmaz előfordulhat, hogy a többi jelentkező elé helyezi önt.

 1. Motivációs levelét rendszeresen frissítse , mindig az adott pozíciónak megfelelően
  Minden pozícióra külön frissítse motivációs levelét, mindig az adott pozíció feltételeinek megfelelően. Mielőtt elküldené motivációs levelét, mindig ellenőrizze, hogy helyesen töltötte-e ki az adatokat: címzett, megszólítás, jóváhagyta-e a személyes adatok feldolgozásáról szóló részt.
 2. Tájékozódjon a cégről
  Röviden jellemezze a céget, amelynél megpályázta az állást. A HR-es biztosan értékelni fogja, ha ön jól felkészült, és érdeklődik a cég iránt.
 3. Csak a valóságnak megfelelő dolgokat mondjon
  A valóságnak megfelelő dolgokat mondjon el magáról, és fontos, hogy meg is tudja indokolni állításait. Soha ne nagyítsa fel sikereit, szakmai tapasztalatát. Készüljön fel, hogy negatív tulajdonságairól is kérdezhetik, akkor is, ha ezek értelemszerűen önéletrajzában, motivációs levelében nem szerepelnek.
 4. Olyan dolgokra fókuszáljon, ami a fontos lehet leendő munkaadójának
  Önéletrajzában, de főként motivációs levelében próbálja meg olymódon kidomborítani szakmai tudását és tapasztalatát, amely a megpályázott állás szempontjából fontos lehet.
 5. Ne legyen túl asszertív
  Rögtön a legelején ne ön legyen az, aki a feltételeket megszabja, kommunikáljon korrekt módon. A bérezéssel kapcsolatos, és egyéb kérdéseit az állásinterjún tegye fel.
 6. Találjon indokot egy személyes találkozóra
  Vesse fel egy személyes találkozó lehetőségét, legyen készséges, ha a HR-es időpontot egyeztet önnel. Ne ön legyen az, aki a kommunikáció feltételeit megszabja.
 7. Ne beszéljen ki senkit a háta mögött
  Ne mondjon rosszat előző munkaadójáról, azt sem fontos megemlítenie, hogy miért távozott munkahelyéről. Ha ez érdekelni fogja a HR-est, úgyis megkérdezi majd az állásinterjún.
 8. Engedélyezze személyes adatai feldolgozását
  Célszerű, ha motivációs levelét úgy fejezi be, hogy hozzájárul személyes adatai feldolgozásához, kezeléséhez. A kiszemelt cégnek így módjában áll tárolni az ön adatait, s ha éppen munkaerőt keresnek könnyen lehet, hogy éppen az ön életrajzát, motivációs levelét veszik elő adatbázisukból.
 9. Ellenőrizze le, hogy az adatok redben vannak-e
  Mielőtt elküldené motivációs levelét ellenőrizze le, hogy az adatok helyesek-e és az esetleges helyesírási hibákat is. Célszerű, ha ugyanazzal a betűtípussal írja önéletrajzát és motivációs levelét is. Mindenképpen írja alá, ha postán küldi, vagy csatolja elektronikus aláírását, és a dátumot se felejtse el frissíteni.
 10. Írjon legalább kísérőlevelet
  Ha a cég nem kér motivációs levelet, akkor is hasznos lehet, ha legalább kísérőlevelet ír, amelyben lehetősége van bemutatkozni. A HR-es ezt pozitívan értékelheti, kísérőlevele ugyanis azt a benyomást kelti, hogy önt valóban érdekli az állás, és igyekszik mindent megtenni érte, hogy elnyerhesse.
Motivációs levél minta