Állás nélkül maradtál? Segítünk tovább lépni

Utolsó frissítés: 25. február 2020
Elvesztetted a munkád és kétségek gyötörnek? Ne feledd, ez az új élethelyzet új lehetőségek tárházat nyithatja meg előtted és könnyen lehet, hogy hamarosan egy nagyszerű állást találsz. Mutatjuk, hogyan indulj el az úton.

Keress állást a Workania oldalán

Ma már az online állásportálokon bármilyen álláslehetőséget megtalálsz. A Workania oldalán ráadásul a fizikai- és szakmunkás álláslehetőség is akadnak bőven, hasonlóan a szellemi- és irodai munkálehetőségekhez. Első körben nézz körül az oldalon, böngészd át a számodra releváns állásajánlatokat, nézd meg, hogy mennyi meghirdetett pozíció van, milyen régióban keresnek és milyen elvárásokat adnak meg a munkaadók. Az esélyeid növelése érdekében hozz létre egy saját szakmai önéletrajzot az oldalon, de ha már van egy, akkor aktualizáld és csatold az adatbázisunkba. Így nagyobb eséllyel találnak rád az oldalon hirdető cégek.

 

Regisztrálj a NFSZ-nél

Amennyiben nincs munkahelyed, a következő lépés, hogy regisztráld magad a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásába. Miután az álláskeresőként regisztráltad magad az illetékes foglalkoztatási osztálynál, megkezdődik köztetek az ún. együttműködés. Ennek keretében az álláskeresőként rendszeresen, a foglalkoztatási főosztály által meghatározott időpontban személyesen kell felkeresned a foglalkoztatási osztályt és közösen keresitek majd a számodra leginkább megfelelő állást, vagy olyan szolgáltatást, képzést, amelynek eredményeképp a munkaerőpiaci esélyeid javulhatnad. Az NFSZ munkatársai elektronikus úton is tartják a kapcsolatot az álláskeresőkkel a hatékonyabb együttműködés céljából. A foglalkoztatási osztályok az álláskeresés megkönnyítésének érdekében egyéb munkaerő-piaci szolgáltatásokat is nyújtanak a munkát keresők számára, ezek magukban foglalják többek között a pszichológiai-, pálya-, álláskeresési és munka tanácsadást is.

Maradj aktív

A legnagyobb veszély, hogy az ember az állása elvesztése után elveszíti a motivációját is. Ha munkanélkülivé válsz, az még nem jelenti azt, hogy a tévé, a számítógép vagy a playstation előtt ülhetsz egész nap. Egy-két nap regeneráció mindenkinek kijár. Intézd el a hivatali ügyeidet, szellőztesd ki a fejed, de 1-2 hétnél tovább ne pihenj, hiszen annál nehezebb lesz visszatérned az aktivitás mezejére. Mit tegyél hát?

  • Aktívan keress állást – kövesd a trendeket és újdonságokat, olvass edukációs céllal cikkeket, frissítsd az önéletrajzod. Az CV legyen lényegretörő, releváns és érdekes. A keresés mellett ne felejtsd el feltölteni az önéletrajzodat a lehető legtöbb CV adatbázisba. Gondold át, hogy milyen állások érdekelnek, és szólj a lehető legtöbb ismerősödnek, hogy állást keresel. Aktualizáld a közösségi médiás oldalaidat, és hasznosan őket hasznosan. Figyeld, hogy mi történik, kommunikálj és nézelődj. A legfontosabb pedig, hogy ne veszítsd el a hited! Ritkán fordul elő, hogy az első próbálkozásodra visszajeleznek.

  • Fejleszd a készségeidet – ma már a legtöbb munkaadó az álláskeresők ún. puha készségeire kiváncsi. Ez angolul a „soft skills”, ami leginkább a jelölt személyiségétől függ és arról árulkodik. Ide tartozik például a kommunikációs készség, az érzelmi intelligencia, a time management, a kritikus gondolkodás vagy az elemzői képességek. A legtöbb ezek közül nem tanulható, viszont nagyrészük fejleszthető. Ezekben számtalan (online vagy offline) kurzus és tréning nyújt segítséget, de az is elég, ha szakirodalmat olvasol a témában.

  • Maradj fizikailag is aktív – könnyű elkényelmesedni, ha az embernek nem kell munkába járnia. Ilyenkor fontos, hogy testileg is aktív maradj és hasznosan töltsd a szabadidődet. Sportolj többet, keress állást egy kávézóban ülve, tölts több időt a gyermekeiddel vagy az unokáiddal. A legfontosabb, hogy rendszeresen eljárj otthonról és emberek között legyél.

Keress egyéb lehetőségeket

Elcsépelten hangzik, de sokszor nagy igazság, hogy a munkahely elvesztése új lehetőség tárházát nyithatja meg. Éppen ezért ne ess kétségbe, hiszen így talán eljött a megfelelő idő, hogy megvalósítsd a régóta dédelgetett álmaidat. Amennyiben van egy jó ötleted, tehetséges vagy valamiben, netán jó kapcsolataid vannak és van rá lehetőséged, akkor kezdj önálló vállalkozásba! Ha úgy érzed, nincs rá elég tőkéd és energiád, akkor sem kell nagyot álmodnod, hiszen sokszor elég, ha munkanélküliből szabadúszó vállalkozóvá válsz és önállóan kezdesz megbízásszerűen dolgozni. Esetleg vállalj részmunkaidős állást, és dolgozhatsz egyszerre több helyen.

Előző oldal