Szülési szabadság

Utolsó frissítés: 4. július 2019
A szülési szabadság alatt otthon töltött idő nem jelent feltétlen elszigetelődést és mindenfajta közösségi, ill. munkahelyi kapcsolat megszakadását. Ennek éppen az ellenkezője igaz, hiszen ebben az időszakban arra is tud időt szánni, amire addig munkája miatt nem volt lehetősége.

A szülési szabadság rendszerint azt jelenti, hogy az egyik szülő egy időre visszavonul a munka világából és gyermeke fejlődését felügyeli. Az esetek nagy többségében ez az édesanya feladata szokott lenni. Az otthon eltöltött évek után a kismamák legtöbbször olyan visszajelzéssel találkoznak, mintha ez idő alatt nem is csináltak volna semmit, és szakmai szempontból ez a néhány év teljesen kiesett volna.
Van néhány tippünk, mit tehet a szülési szabadság alatt, hogy amíg gyermeke gondját viseli szakmai téren se maradjon le. Az alábbi példák közül néhányat bátran említsen meg önéletrajzában is, leendő munkaadója biztosan értékelni fogja, hogy nemcsak a játszótéren ült, hanem szakmai téren is igyekezett fejlődni.

1. Maradjon kapcsolatban munkaadójával

Időközönként látogasson el munkahelyére és próbáljon meg “képben” maradni, hogy mi is történik munkahelyén. Kollégái és főnökei lássák, hogy önt továbbra is érdekli mi történik a munkalyén. Kérdezzen rá, hogy vannak-e olyan feladatok, amelyek megoldásában ön is segíthet, pl. a céges események, esetleg a családi nap megszervezésében stb.

2. Relaxáljon, az “én idő” feltölt

A gyermek érkezésével megváltozik az élete, az az időhiány, amely előtte elképzelhetelen volt hirtelen realitássá válik, és egyre kevesebb ideje jut önmagára. Mi arra biztatjuk, hogy teremtsen lehetőséget kikapcsolódásra, feltöltődésre. Legyen ez csak egy, a barátnőkkel eltöltött délután, vagy fodrász, máris megtört a mókuskerék és máshogy telt a nap.
Sok helyen kifejezetten gyermekbarát az étterem vagy a kávézó, és nem kell attól tartania, hogy esetleg “kinézik” majd, ha gyermekei egy kicsit hangosabbak a kelleténél. Ajánljuk figyelmébe a Domelia.hu honlapot, ahol segítséget talál, akár háztartásába keres segítséget, akár gyermekfelügyeletre lenne szüksége.

3. Nyelvtudását ne hanyagolja el

Ha beszél valamilyen idegennyelvet a szülési szabadság alatt is fontos, hogy gyakorolja azt, mert előfordulhat, hogy elfelejti. Ha az ön munkahelyén fontos az idegennyelv, akkor rendkívül fontos, hogy problémamentesen tudjon kommunikálni az adott nyelven és úgy térjen vissza a munkába. Olvasson könyvet, nézzen filmet, akár gyermekeivel is nézhet idegennyelvű mesét. A legjobb módja, hogy gyakorolja a társalgást, ha olyan barátokat talál akik anyanyelvi szinten beszélik az adott nyelvet, vagy legalábbis magas szinten.

4. Vegyen részt önkéntes munkában

Vegyen részt önkéntes munkában. Munkahelyén szerzett tapasztalatait biztosan értékelni fogják, ha segítőnek jelentkezik egy nonprofit szervezetnél. Cserébe egy teljesen új területen próbálhatja ki képességeit, ahol új, értékes tapasztalatokat szerezhet. Ideális lehet az ön számára, ha bekapcsolódik pl. egy baba-mama klub körüli teendőkbe, mint önkéntes.

5. Tanuljon tovább

Egyetmen, főiskolán is folytathat kiegészítő tanulmányokat, lehetősége van egyéni tanrendet is kérni, ill. levelező tagozaton folytatni tanulmányait. Gyermek mellett bizonyára nem kis szervezést igényel, ha tanulni szeretne, de a család és a barátok segítségével megoldható.

6. E-továbbképzés is jól jöhet

Ha nincs lehetősége arra, hogy alkalmanként nagyszülőkre bízza gyermekét, próbálja ki az online-továbbképzést. A legtöbb ilyen tanfolyam ingyenes, és rendkívül széles a választék: tanulhat programozást, idegennyelvet, akár grafikus is válhat önből. Figyelmébe ajánljuk a Coursera.com, Codeacademy.com vagy a Memrise.com honlapokat. Ha részt vesz egy e-továbbképzésen, akkor ezt bátran tüntesse fel önéletrajzában.

7. Hozza létre saját projektjét

Van olyan dolog, amellyel mindig is szeretett volna foglalkozni, de soha nem volt rá ideje? Írjon könyvet, hozzon létre egy weboldalt, vagy újítsa fel lakását. Ez akkor is hasznos lehet, ha soha senki nem fogja látni az eredményt, de saját projektje megvalósítása közben sokat tanulhat, és tapasztalatot is szerez. Az ilyen jellegű tapasztalatoknak is helye van az önéletrajzában, főként a motivációs levelében. Ha van hobbija (képeket fest, játékokat vagy ékszereket készít), regisztráljon olyan weboldalon, ahol az ön által készített dolgokat el is adhatja.

Visszatérni a munka világába a szülési szabadság után nem mindig egyszerű feladat. Ahhoz, hogy a visszatérés viszonylag zökkenőmentesre sikerüljön, a legjobb amit tehet, hogy nem veszíti el teljesen a kapcsolatot a munkaadójával, és igyekszik a gyermeknevelésen kívül más feladatokat is találni az otthon töltött idő alatt.

További információk

Szülési szabadság:

  • a CSED (csecsemőgondozási díj) a szülési szabadság idejére jár, amely 24 hét (168 nap),
  • akkor, ha a szülési szabadságot megelőző 2 évben volt legalább 365 napnyi társadalombiztosított időszaka,
  • a CSED-et a munkáltatónál igényelheti a “Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” című formanyomtatványon.

Gyermekgondozási szabadság:

  • a GYED a CSED után igényelhető,
  • a gyermek 3 éves koráig vehető igénybe,
  • erre az időre gyermekgondozási segély igényelhető,


Tájékozódjon részletesebben is a CSED és a GYED feltételeiről