Nyugdíjasok

Utolsó frissítés: 4. július 2019
A nyugdíj a pihenés időszaka a hosszú, fárasztó munkával töltött évek után. Nyugdíjasnak lenni azonban nem azt jelenti, hogy ön csak ül otthon és szappanoperát néz. Legyen aktív nyugdíjas! Néhány tipp mivel töltheti napjait hasznosan nyugdíjasként is.

Kár lenne, ha friss nyugdíjasként már néhány otthon töltött hét után unatkozni kezdene, a napok egyhangúan, unalmasan telnének egyik a másik után. Használja ki, hogy most olyan dolgokra is jut ideje, amelyekre nem volt, amíg teljes állásban dolgozott. Fedezzen fel új dolgokat, fogjon hozzá régóta eltervezett, időhiány miatt soha meg nem valósított tervei kivitelezéséhez.

1. Vállaljon önkéntes munkát

Munkája során szerzett tapasztalatai biztosan jól jönnek majd, ha egy alapítvány vagy civil szervezet számára kezd el dolgozni önkéntesként. Egy teljesen ismeretlen területen is kipróbálhatja magát, ahol idáig még nem dolgozott. Új barátokat szerez és egyben látókörét is szélesíti.

2. Tanuljon tovább

Ne gondolja, hogy tanulni friss nyugdíjasként már késő. Ma már a legtöbb egyetem nyugdíjasok számára is kínál továbbtanulási lehetőséget: ez a Harmadik Kor Egyeteme.
Ha nem érdekli önt ez a lehetőség, akkor e-továbbképzésen is érdemes elgondolkodnia. Nagyon sok online elérhető továbbképzési lehetőség közül választhat, ahol programozást, idegennyelvet stb. tanulhat.
Ajánljuk figyelmébe a Coursera.com, Codeacademy.com vagy a Memrise.com honlapokat.

3. Legyen mentor

A tudást és tapasztalatot, amelyet az évek során fölhalmozott kár lenne veszni hagyni. Értékes tapasztalatait adja át fiatalabb kollégáinak volt munkahelyén, vagy mentoráljon végzős diákokat, pályakezdőket.

4. Hozzon létre egy saját projektet

Volt olyan álma, amelyet soha nem tudott megvalósítani, mert nem volt rá ideje? Könyvet írni, bútort készíteni egy blogot létrehozni? Most eljött az idő! Fogjon hozzá akkor is, ha az eredményt soha senki nem fogja látni, a munka során sok új dolgot megtanulhat és még örömet is szerez magának.

5. Utazzon

Alacsony a nyugdíja és gondolni sem mer arra, hogy kimozduljon otthonról? Nem kell, hogy az utazás mindig költséges legyen, van lehetőség olcsó repülőjegyet is váltani, ill. a ,,kanapészörf,, hotel helyett lehet jó megoldás. További információkat itt talál: couchsurfing. Utazzon olyan országokba, amelyeket mindig is vágyott látni, váltsa valóra álmait!

6. Vállaljon munkát

Nyugdíjas éveiben is vállaljon munkát, lehet az kisegítés vagy részmunkaidő is, így nemcsak nyugdíját tudja kiegészíteni de társas kapcsolatokat is tud építeni. Vállalhat takarítást, gyermekfelügyeletet esetleg adminisztratív feladatokat. Lépéselőnyben van, mivel ön erre a munkára már nyugdíjasként nincs rászorulva, ezért csak olyan munkát vállaljon el, amelyet örömmel végez.

További információk: