Munkanélküliek

Utolsó frissítés: 4. július 2019
Munkanélkülinek lenni nem kellemes állapot, de ez idő alatt ne lustuljon el, s ne várja meg mindennap a delet pizsamában. Tegyen érte, hogy ön lehessen a megfelelő pályázó a kiszemelt állásra.

Ha elveszíti munkáját ez bizony egy elég kellemetlen helyzet. Ne keseredjen el, próbáljon meg minél előbb új munkát találni. Van amikor egy hét alatt sikerül új állást találnia, van amikor ez hosszabb időt vesz igénybe. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ön biztos befutó legyen a kiszemelt munkaadóknál. Néhány jótanács a sikerhez:

1. Kérje felvételét a mukaügyi központban

Az első lépés amit meg kell tennie, hogy regisztráltatja magát, mint munkanélküli abban a munkaügyi központban ahová ön területileg illetékes. Tájékozódjon telefonon vagy a munkaügyi központ honlapján, hogy milyen feltételeknek kell eleget tennie ahhoz, hogy önt regisztrálják. Ha minden feltételnek megfelel jogosult lesz munkanélküli segélyre.

2. Legyen aktív álláskereső

Lehet, hogy természetesnek tűnik, ha egy ideig pihenni szeretne és halogatja az álláskeresést. Ne tegye, ugyanis minél tovább marad munkanélküli annál kisebbek az esélyei állást találni. Az a legjobb, ha minél rövidebb ideig marad regisztrált álláskereső. Kereshet állást a sajtóban, munkaügyi központon keresztül, de a legjobb forrás erre a Workania.hu állásportál. Honlapunkon az álláskeresés mellett sok hasznos tanácsot talál arra vonatkozóan, hogyan írhat ütőképes önéletrajzot, motivációs levelet, ill. hogyan készüljön fel az állásinterjúra.

3. Ne kényelmesedjen el

Vonzó dolog a pihenés, hogy munkanélküliként az ember akár délig ágyban maradhat, de higgye el hosszútávon ez nem jó ötlet. Keljen mindennap időben és rendszeresen nézze át az álláshirdetéseket, írja meg önéletrajzát, motivációs levelét és reagáljon az álláshirdetésekre. Ne üljön otthon a négy fal közt, tartsa a kapcsolatot volt kollégáival és barátaival. Az is előfordulhat, hogy akad olyan barátja, kollégája akinek éppen van egy jó tippje állásügyben. Fontolja meg, hogy egy esetleges továbbképzés mennyiben növelné elhelyezkedési esélyeit, főként akkor, ha úgy érezte a régi munkája nem volt éppen önnek való.

4. Tartson önvizsgálatot, mi vezetett a sikertelenséghez, próbálja meg kiküszöbölni az okokat

Ha egy ideje állást keres és nem jár sikerrel, próbálja meg megfejteni a sikertelenség okát, s tenni ellene. Kérdezze meg volt kollégáit, milyennek látják önt, mi az amiben fejlődnie kellene. A sikertelenség oka lehet az is, ha önéletrajza nem jól van megírva, vagy olyan pozíciókra jelentkezik ahol nem felel meg az elvárásoknak. Ha állásinterjúra hívják és nem felelt meg, ne féljen megkérdezni az interjúztatótól miért nem önt választották. A visszajelzés alapján próbáljon meg változtatni azokon a dolgokon, amelyek a sikertelenséget okozták.

5. Próbáljon meg fejlődni

Az idő alatt amíg nem rendelkezik állással olyan dolgokra is tud időt szánni, amelyekre egy egész napos állás esetén már nem lesz ideje. Az alábbiakban adunk néhány tippet mivel töltheti hasznosan idejét regisztrált munkanélküliként, s talán még szakmailag és emberileg is fejlődhet.

6. Legyen önkéntes

Jelentkezzen nonprofit szervezeteknél segítőnek. Teljesen új környezetben lesz lehetősége tapasztalatot szerezni egy olyan területen, ahol eddig még nem dolgozott. Az önkéntes munkát leendő munkaadója is értékelni fogja.

7. Tanuljon

Már befejezte a tanulmányait és már nem szeretne újra visszaülni az iskolapadba, vagy nem akar invesztálni klasszikus képzési módokba, akkor is van lehetősége továbbképzésre. Akár személyiségfejlesztő tréningen vesz részt, akár szappankészítési tanfolyamon bizonyos értelemben ez mind az ön fejlődését szolgálja. Érdekes továbbképzési lehetőségeket talál Coursera.com, Codeacademy.com vagy a Memrise.com honlapokon. A legtöbb oldal angolul van, de ez ne vegye el a kedvét tekintse ezt inkább kihívásnak.

8. Hozzon létre egy saját projektet

Van olyan dolog, amellyel mindig is szeretett volna foglalkozni de soha nem volt rá ideje? Írjon könyvet, hozzon létre egy weboldalt vagy újítsa fel lakását. Ez akkor is hasznos lehet, ha soha senki nem fogja látni az eredményt, de saját projektje megvalósítása közben sokat tanulhat és tapasztalatot is szerez. Sokan indították úgy vállalkozásukat, hogy elveszítették munkájukat és egy teljesen más területen fogtak bele saját vállalkozásba.

9. Fejlessze nyelvtudását

Az angol nyelvtudás a munkaerőpiacon ma már alapkövetelménynek számít gyakran alacsonyabb pozíciókban is. Nyelvet tanulni soha nem késő, ha már beszél valamilyen idegennyelvet akkor itt az ideje tökéletesíteni azt. Nem feltétlenül kell nyelvtanfolyamra jelentkeznie, az is megoldás lehet, hogyha egy anyanyelvi beszélővel gyakorolja a társalgást. Olvasson idegennyelvű könyvet, nézzen angol nyelvű műsorokat, szerezzen barátokat akikkel angolul is beszélhet. Ha lehetősége van rá utazzon külföldre és vállaljon ott munkát, ezzel is pallérozza nyelvtudását. Külföldi munkalehetőséget a Workania.hu is kínál.

Az álláskeresés időszaka nem kell, hogy feltétlenül csak a munkakeresésről szóljon. Fedezze fel mi érdekli önt leginkább, mi az a tevékenység, amellyel szívesen foglalkozna. Minden új dolog amit kipróbál előreviheti önt és segítheti az álláskerésben.