Megváltozott munkaképesség

Utolsó frissítés: 4. július 2019
Az alábbiakban mutatunk néhány tippet mit tehet, ha ön megváltozott munkaképességgel, ill. fogyatékkal él, hogy körülményeihez képest a legtöbbet tudja kihozni ebből az élethelyzetből.

Ha ön megváltozott munkaképességel vagy fogyatékkal él bizonyos dolgok nehezebben mennek, akár az álláskeresés is, mintha ilyen problémája nem lenne. Ne adja fel! Ön ugyanolyan értékes munkaerő, mint bárki más és bármit elérhet szakmájában.

1. Vegyen részt önkéntes munkában

Jelentkezzen segítőnek nonprofit szervezetnél vagy alapítványnál. Ön nyelvtanár, vagy ügyes mesterember? Segíteni akarása, szaktudása és tapasztalatai valahol biztosan jól jönnek majd. Önkéntesként ön is új tapasztalatokra tehet szert, hiszen egy teljesen más közegben dolgozik majd, mint eddig.

2. Tanuljon

Tanuljon tovább, vagy vegyen részt továbbképzésen. Nappali tagozaton megoldás lehet, ha egyéni tanrendet kér, levelező tagozaton legtöbbször hétvégén van a tanítás. Az egyetemek legtöbbje ma már igyekszik megoldani az akadálymentes közlekedést, valamint más formában is segíti hallgatóit, hogy zavartalanul teljen tanulmányi idejük.

3. Vegyen részt e-továbbképzésen

Ha egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy iskolába járjon, az e-továbbképzés megoldás lehet. Tanulhat idegennyelvet, de akár programozást is. Érdekes továbbképzési lehetőségeket talál a Coursera.com, Codeacademy.com vagy a Memrise.com honlapokon.

4. Hozzon létre egy saját projektet

Van olyan dolog, amellyel mindig is szeretett volna foglalkozni de soha nem volt rá ideje? Írjon könyvet, hozzon létre egy weboldalt vagy újítsa fel lakását. Ez akkor is hasznos lehet, ha soha senki nem fogja látni az eredményt, de saját projektje megvalósítása közben sokat tanulhat és tapasztalatot is szerez.

5. Keressen munkát

Egészségi állapota miatt erre eddig nem is gondolt? Van lehetőség és örömteli, hogy egyre több. Tájékozódjon, hogy mi az, ami önnek a leginkább megfelelő lenne.

További információk:

  • Megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő személyek munkavállalását különböző programok segítik,
  • Tájékozódjon, hogy jogosult-e rokkantnyugdíjra,ill. hol igényelheti azt,
  • Tekintse meg, hogy mennyiben változtak az Mt. rokkantakra vonatkozó rendelkezései.