Diákok és pályakezdők

Utolsó frissítés: 4. július 2019
Ha éppen befejezte tanulmányait vagy még tanul, használja ki ezt az időt arra, hogy ideális jelölt váljék önből, ha megpályáz egy állást. Felsorolunk néhány példát mi teszi a frissen végzett pályázókat attraktívabbá a munkaadók szemében.

Diákévei alatt lehetősége nyílik arra, hogy fejlessze azon képességeit és készségeit, amelyekre teljes állásban már nem biztos, hogy lesz ideje. Ez idő alatt fontos, hogy ne csak az órákra való felkészülés töltse ki minden idejét, ugyanis a cégek részéről egyre inkább elvárás, hogy tanulmányi ideje alatt némi tapasztalatot szerez a munkaerőpiacon. Van néhány tippünk mivel teheti színesebbé önéletrajzát, hogy az iskolapadból kikerülve ne csak egyetlen adat szerepeljen benne, hogy befejezte tanulmányait.

1. Vállaljon önkéntes munkát

Jelentkezzen nonprofit szervezeteknél segítőnek. Egy teljesen új környezetben lesz lehetősége tapasztalatot szerezni, egy olyan területen, ahol eddig még nem dolgozott. Az önkéntes munkát leendő munkaadója is értékelni fogja.

2. Tanuljon

Már befejezte a tanulmányait és nem szeretne újra visszaülni az iskolapadba, vagy nem akar invesztálni klasszikus képzési módokba, akkor is van lehetősége továbbképzésre. Akár személyiségfejlesztő tréningen vesz részt, akár szappankészítési tanfolyamon, ez bizonyos értelemben mind az ön fejlődését szolgálja. Érdekes továbbképzési lehetőségeket talál a Coursera.com, Codeacademy.com vagy a Memrise.com honlapokon.

3. Jelentkezzen gyakornoki pozícióra

Ma már sok cég kínál gyakornoki állást, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek szakmai tapasztalat megszerzése céljából. A cégek gyakorlatilag így ,,termelik ki,, maguk számára az új munkaerőt. Aki a gyakornoki program alatt beválik, azt legtöbbször alkalmazzák is, így egy ilyen állást akkor is megéri elvállalni, ha a gyakornoki programok nem járnak fizetéssel. A Workania.hu állásportálon is talál gyakornoki pozíciókat.
Ha nem szeretne egy cégnél elköteleződni gyakornokként, szívesen kipróbálná magát több cégnél is, akkor jó megoldás lehet a diákmunka. Diákként is létesíthet munkaviszonyt, akkor is, ha ön még nem töltötte be 18. életévét. Ez esetben a munkavállaláshoz a törvényes képviselő írásos beleegyezése szükséges, ha ez nem teljesül, akkor a munkaszerződés érvénytelen és a foglalkoztatás jogszabályellenes.
A munkaadó köteles bejelenteni a munkaviszonyt az adóhatóság felé, ellenkező esetben a diák feketén dolgozik, ami szintén jogszabályba ütközik. A munkaszerződésben mindenképpen szerepelnie kell a bérnek is.
A diákok egyszerűsített foglalkoztatási formában dolgozhatnak, valamint alkalmi munkát is végezhetnek. Fontos kiemelni, hogy diákként maximum napi 8 órát lehet dolgozni, valamint tilos az éjszakai munkavégzés: este 22 órától reggel 6 óráig.
A munkavégzés iskolaszövetkezeten keresztül is történhet, ennek a szabályait a Polgári Törvénykönyv is szabályozza a Munka Törvénykönyvén felül. Részletesebben itt olvashat erről.

4. Hozza létre saját projektjét

Van olyan dolog, amellyel mindig is szeretett volna foglalkozni, de soha nem volt rá ideje? Írjon könyvet, hozzon létre egy weboldalt vagy újítsa fel lakását. Ez akkor is hasznos lehet, ha soha senki nem fogja látni az eredményt, de saját projektje megvalósítása közben sokat tanulhat és tapasztalatot is szerez.

5. Tökéletesítse nyelvtudását

Az angol ma már alapkövetelmény, célszerű, ha fejleszti a már meglévő nyelvtudását. Ha több idegennyelven is beszél a legjobb megoldás, ha olyan országokban vállal munkát, ahol gyakorolhatja ezt a nyelvet. Ajánljuk figyelmébe az American Travel and Work programot, vagy nyelvtanulás szempontjából hasznos lehet még a mediterrán országokban nyaranta végezhető gyümölcs szüret is. Kattintson a Workania.hu állásportálra és találja meg az önnek megfelelő munkát.

Tanulmányi időszaknak nem kell féltétlenül csak a tanulásról, vizsgákról és a bulikról szólnia. Ebben az időszakban próbálja meg feltérképezni, hogy mi az ami igazán érdekli önt, fejleszteni személyiségének azon oldalait is, amelyek a jövőbeni előrejutását segíthetik. Szép dolog, ha egyetemi diplomát szerez, de a legtöbb munkaadó már nem csak ezt értékeli önéletrajzában, hanem az addig végzett munkát is.

Ami még érdekelheti önt: