Juttatások

Az alkalmazottak jutalmazása már egy ideje nemcsak a havonta esedékes bérek kifizetéséről szól.

A hangsúly egyre inkább a különböző pénzbeli és nem pénzbeli juttatásokra helyeződik. A vállalatok ezzel a módszerrel próbálják jobb eredményre sarkallni munkásaikat, e juttatásokkal igyekszenek megtartani a kulcsembereiket és elcsábítani a versenytársak legjobbjait.

A pénzbeli juttatások egy része igényelhető (ha a munkaszerződésben is fel van tüntetve), egy másik része pedig önkéntes (a vállalat nagyságától és árbevételétől függ). Az első csoportba főként az ún. 13. esetleg 14. havi bérek tartoznak. A második csoport juttatásai általában negyedéves, féléves vagy éves időközönként kerülnek kifizetésre a cég előző évi gazdasági eredményeitől függően. A jutalom a cég tiszta nyereségének bizonyos százalékában kerül kifizetésre.

Jelenleg az ún. teljesítmény alapú jutalmazást preferálja a vállalatok többsége. Minél nagyobb hozzáadott értéket (nyereséget) teremt az alkalmazott, annál nagyobb jutalomban részesül. Éppen ezért a modern juttatási rendszerek már tartalmazzák a különböző províziókat és az eladás után járó vagy a projekt nyereségétől függő jutalmakat, melyeket általában százalékos formában fejeznek ki. Így egy üzletkötő a saját bruttó havi jövedelme mellett például az általa eladott termékek bevételéből származó nyereség 5%-át is hazavihet az adott hónapban.

grafikon: A nem pénzbeli juttatások áttekintése
HU_Benefits_small.jpg
Forrás: www.fizetesek.hu

Egyre több vállalat nyújt alkalmazottainak nem pénzbeli juttatásokat is. A juttatási rendszer ebben az esetben is igencsak széleskörű- az ingyenes italellátástól kezdődően a rugalmas munkaidőn, a szolgálati telefon és gépkocsi magáncélokra való felhasználásán keresztül egészen az átlagon felüli egészségügyi hozzájárulásig terjed. Az új juttatási elemeket többnyire külföldi vállalatok vezetik be a hazai rendszerbe, ezért a megnevezéseik is angol nyelvűek az esetek többségében. A következő táblázat az egyes juttatási elemekben való eligazodást hivatott segíteni:

táblázat: A külföldi juttatási elemek áttekintése

Teljes bér betegség esetén

A bér teljes, 100%-os kifizetése, nem csak a törvényileg előírt betegszabadság esetén járó 80%, vagy táppénz (15 nap betegszabadság után sem épül fel) esetén járó 70, vagy 60%.

Táppénz orvosi igazolás nélkül

A felépülésre szánt napok száma. Nem szükséges orvosi igazolás felmutatása. Szintén a teljes bérösszeg kerül kifizetésre.

Ügyintézés lehetősége munkaidő alatt

Az adminisztrációs ügyek intézésére szánt napok száma. A teljes bérösszeg jár.

Otthoni munka

Munkavégzés otthonról, ha a munka jellege engedi, az alkalmazott dolgozhat az otthoni irodájából.

Csapatépítés

A munkatársak munkahelyen kívüli találkozásai csapatépítés céljából. A különböző aktivitásokból adódó költségeket, mint pl. rafting, céges est, teljes mértékben a munkaadó állja.

Esküvői juttatás

Pénzügyi hozzájárulás, amennyiben az alkalmazott megházasodik.

Újszülött utáni juttatás

Pénzügyi hozzájárulás, amennyiben az alkalmazottnak gyermeke születik.

Sport- és kultúrális juttatás

Legtöbbször üdülési csekk formájában történik.

Alkalmazottak képzése

Egyfajta oktatási hozzájárulás, az alkalmazott különböző iskolázásokon, továbbképzéseken vehet részt.