Hol keressek?

Szeretne munkát találni, de ötlete sincs, hogyan fogjon hozzá? Több lehetőség közül is választhat: internet, munkaerő-közvetítő és munkaerő-kölcsönző cégek, munkaügyi hivatal, sajtóban megjelenő álláshirdetés, állásbörzék, esetleg ismerősei által ajánlott munka.

A személyzetis szakemberek azt ajánlják, hogy többféle lehetőséget használjon egyszerre, mivel az megnöveli az esélyeit, ha a munkaerőpiac nagyobb felületét szólítja meg egyidejűleg. A felsorolt lehetőségek kihasználásával a munkaerőpiac más-más, bizonyos esetekben egészen speciális szegmensét tudja megszólítani. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az egyes lehetőségek előnyeit.

Internet – elérhetőség, időhöz nem kötött az álláshirdetések tartalma/terjedelme, önéletrajz megjelentetése, hasznos tanácsok a sikeres munkakereséshez (tippek az önéletrajz, valamit a kísérőlevél megírásához, az állásinterjúra való felkészülés, karriertervezés).

Munkaerő-közvetítő irodák – ügyfeleik által meghirdetett betöltetlen pozíciókra keresnek megfelelő munkaerőt, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők számára ideális, időről-időre  célszerű frissíteni az önéletrajzot.

Munkaerő-kölcsönző cégek – saját maguk alkalmazzák a munkaerőt és úgymond „kölcsönzik” őket, rövid ideig tartó munkára, a szolgáltatás a munkaerő számára ingyenes. Ha az ügynökségnek nem sikerül állásba elhelyeznie Önt, akkor felbontja az Önnel kötött munkaszerződést és visszakerül a regisztrált munkanélküliek közé.

Munkaügyi hivatal – a regisztráció után információkat és hasznos tanácsokat kap, hogyan fogjon hozzá a munkakereséshez, illetve legtöbbször konkrét állásajánlatokat is. A munkaügyi hivatal megtéríti azon kiadásait, amely az állásinterjúra történő utazással járnak, valamint segélyt igényelhet arra az időre, amíg munkanélküli. További szolgáltatások: gyakornoki pozíciók közvetítése, különféle kurzusok, felnőttképzési programok biztosítása.
                                
Sajtóban megjelenő pozíciók – konkrét szakmában meghirdetett konkrét pozíciók, válogatás egyes kiadványokból, regionális kötöttségű pozíciók. Ez esetben rizikó olyan hirdetésekre jelentkezni, amelyek nem tartalmaznak teljes információt (munkakör részletes leírása, elvárások- feltételek, kapcsolattartó személy stb.)

Kiállítások, állásbörzék – a bemutatkozó cégek legtöbbször szabad pozíciókat is kínálnak, az állásbörzéken fontos információkhoz juthat, kiváló lehetőség a munkaerőpiac feltérképezésére.

„Ismerősök ajánlatai” – talán az egyik legmegbízhatóbb forrás. Van úgy, hogy korábban értesül a pozícióról még mielőtt meghirdetnék azt.

A témával összefüggő cikkek

  • Személyzeti tanácsadó cégek
    A munkaadók, és az álláskeresők mellett a munkaerőpiacnak van egy harmadik szereplője, a személyzeti tanácsadó cég, aki a két másik szereplő között közvetít, mindkét oldal számára nyújt szolgáltatásokat, és segíti a két fél egymásra találását.
  • Munkaügyi központok
    Munkaügyi Központok – az álláskeresők segítségére álló állami, intézményi háttér
  • Hol keress diákmunkát?
    Azok számára, akik jelenleg még az iskolapadban ülnek, van néhány ötletünk, hogyan kereshetnek némi zsebpénzt, amivel kicsit feldobhatják a kenyérből és májkrémből álló vacsorájukat.