Felkészülés az interjúra

[Assessment Systems Slovakia]

<< Előző cikk: Állásinterjú


Visszajelzést kapott önéletrajzára

Leendő munkaadójától választ kapott önéletrajzára és egyúttal meghívást is az állásinterjúra. Gratulálunk! Ez azt jelenti, hogy Ön felkeltette a potenciális munkáltató érdeklődését és megfelelt azon feltételeknek, amelyek alapján beválogatták a kiválasztási folyamat következő fordulójába. A szűkebb körbe valószínűleg több lehetséges pályázó is bekerült és a munkáltató közülük választja majd ki a legmegfelelőbbet. Hogy növelje saját esélyeit, segít, ha felkészül az interjúra.

Nem kapott visszajelzést önéletrajzára

Ha nem kap semmilyen visszajelzést önéletrajzára ne keseredjen el, legyen kitartó és figyelje továbbra is az aktuális állásajánlatokat és reagáljon minden olyan ajánlatra, amelyet érdekesnek talál. Abban az esetben, ha nem reagáltak önéletrajzára, akkor sem teljesen reménytelen a dolog, ha Önt komolyan érdekli  az állásajánlat és a követelményeknek is megfelel, lépjen kapcsolatba a céggel. Győződjön meg róla, hogy mennyi az esélye a kiszemelt állás betöltésére. A legtöbb cég ezt úgy értékeli, hogy Ön valóban motivált.

Otthoni felkészülés az interjúra

Összefoglaltunk néhány alapvető dolgot, amelyek növelhetik esélyét a sikerre.

A.  Személyi adatok: a személyzetis szakember valószínűleg megpróbálja visszaigazolni az önéletrajzban ill. a motivációs levélben szereplő adatokat, ezért ne lepődjön meg, hogyha kérdezni fogja a személyi adatait. Jó, ha az adatokat alátámasztja releváns tényekkel, további kiegészítő információkkal.
B.  Információk a cégről:
Hasznos dolog, ha  utánajár a kiszemelt céggel kapcsolatban bizonyos információknak (tevékenységi kör, termékek, szolgáltatások, esetleg adatok a konkurenciáról). Forrásként szolgálhat az Internet – a cég honlapja, egyéb internetes referenciák, például éves jelentések, stb. Megfelelő forrásnak minősülhetnek az Ön ismerősei is, akik az adott cégnél dolgoznak.
C.  A meghirdetett állásajánlat tartalma:
Előfordulhat, hogy nem fog pontosan emlékezni az adott állásajánlat tartalmára, mivel több céggel is kapcsolatba lépett. Ezért a meghirdetett állásajánlatot nyomtassa ki, és vigye magával. Nézze át a munkakört, a munkahelyi követelményeket és készítse elő az állással kapcsolatos kérdéseit.
D.  Idegen nyelvű állásinterjú:
Ha a feltételek közt szerepelt az idegen nyelv ismerete, készüljön fel arra a lehetőségre, hogy az állásinterjú részben, ill. teljes egészében idegen nyelven zajlik majd.
E.  Több forduló, több résztvevő:
A kiválasztási folyamat gyakran több fordulóból áll, ezért készüljön fel arra is, hogy nem kapja meg az állást rögtön az  első interjú után. Ennek is van előnye, az állásinterjúk folyamán  a cég több képviselőjével is találkozhat.
F.  Gyakran feltett kérdések: Előre készítse elő válaszait a gyakran feltett kérdésekre:

  1. Miért szeretne a cégünknél dolgozni?
  2. Miért távozik a jelenlegi állásából?
  3. Nevezze meg, miben kimagasló. Miként nyilvánult ez meg a legutóbbi munkahelyén?
  4. Fejtse ki, milyen téren szeretne továbbfejlődni és miért.
  5. Csapatban ill. egyedül dolgozik-e szívesebben? Miért?
  6. Hogyan oldja meg a konfliktusokat? Írja le, miként oldott meg egy konkrét konfliktus-helyzetet.
  7. Mit tart a legjelentősebb sikerének a legutóbbi munkahelyén?
  8. Írja le érdeklődési körét és munkahelyen kívüli tevékenységeit!

G.  Lelki nyugalom: Az álláskeresés nagyon fárasztó időszak. Ennek ellenére igyekezzen megtartani lelki nyugalmát. Az állásinterjúra tekintsen úgy, mint egy üzleti megbeszélésre ahol egyenrangú partnerek tárgyalnak egymással, s a tárgyalás eredményeképpen a felek közti megállapodás vagy létrejön, vagy sem. Az állásinterjú folyamán viselkedjen természetesen, ha érez is feszültséget, türelmetlen esetleg szégyenlős ezt semmiképen ne adja az Önt interjúztató szakember tudtára. 

Telefonos állásinterjú

Közvetlenül az  állásinterjú előtt lehetséges, hogy telefonos interjún is részt vesz majd. A telefonhívás célja lehet meghívás az állásinterjúra, vagy a hiányzó adatok kiegészítése, elő-szűrést is végezhet a cég ilymódon, de akár a kiválasztási folyamat első fordulója is történhet telefonos beszélgetés formájában. Leendő munkáltatója kérdezhet az önéletrajz részletei felől, felbecsüli, hogy Ön tényleg megfelel-e a feltételeknek ill. azt, hogy mennyire motivált az állás betöltésének szempontjából valamint azt is, hogyan reagál stresszhelyzetekben. Igyekezzen jó benyomást kelteni, a kérdésekre  válaszoljon világosana lényeget kiemelve, készségesen.

A telefonbeszélgetéshez biztosítson nyugodt körülményeket, fontos, hogy minden figyelme a beszélgetésre irányuljon. Előfordulhat, hogy az adott pillanatban nem tud hívást fogadni, ilyenkor ajánljon fel olyan időpontot, amikor újra hívhatják, ill. amikor Ön hív majd vissza. A telefonbeszélgetés folyamán legyen nyitott, kedves és készséges és ne feledje: az Ön szóbeli megnyilvánulásai is befolyásolhatják a kiválasztási folyamatban elért sikerét. Amennyiben az álláskeresés időszakában nem fogadott hívása van, feltétlenül jelezzen vissza. Lehet, hogy egy potenciális munkáltató kiváló állásajánlattal kereste Önt.

>> Következő cikk: Az állásinterjú napján