Állásinterjú

Az állásinterjú olyan akár egy kapu, amelyen sikeresen át kell jutnia, hogy az Öné legyen a megpályázott állás. Ezért különösen fontos az alapos felkészülés.

A személyes állásinterjú három típusát különböztetjük meg:

  • személyzeti tanácsadó cégen keresztül,
  • headhunter cégen keresztül (ún. „fejvadászokról“ van szó, akik vezetők, felsővezetők kiválasztására specializálódnak. A speciális elvárásoknak megfelelő jelöltek száma korlátozott, a fejvadász cég ezért közvetlenül szólítja meg a jelöltet),
  • ill. egyenesen a cégen belül a személyzeti részleg munkatársával esetleg az adott cég menedzserével.

A fent említett interjúk bizonyos részei nagyon hasonlóak, ugyanakkor mindegyiknek megvan a maga helye a kiválasztási folyamatban.

A személyzeti tanácsadó ill. fejvadász cégeknél az interjú rendszerint alaposabb, célja, hogy a tanácsadó különféle állásajánlatokat tudjon felkínálni az Ön végzettségének s képességeinek megfelelően. Ezek az interjúk tulajdonképpen a cégen belüli interjúhoz jelentenek belépőt. Céljuk egy szűkebb kör létrehozása a jelentkezők soraiból a cég által megadott követelmények alapján. Az effajta interjú gyakran inkább az Ön személyiségi jegyeire összpontosít, mintsem a szakmai felkészültségére.

Munkát keresek, melyek az első lépések?

A.  Tudatosítsa, mi motiválja Önt munkája során, miért keres munkát, milyen munkaadó és milyen munkatípus felelne meg, milyen munkakörnyezet tetszene Önnek a leginkább.
B.  Tudatosítsa saját előnyeit illetve azt is, mely területeken kéne még fejlődnie.
C.  Gondolja át, ki is Ön valójában, milyen ember és mit sikerült elérnie az életében.
D.  Keressen a környezetében olyan tapasztalt barátot, ismerőst, aki már részt vett állásinterjúkon, esetleg akinek foglalkozása személyzeti tanácsadó vagy szakmai konzultáns. Tapasztalt személyek értékes tanácsokat, valamint válaszokat adhatnak Önnek kérdéseire, megkönnyítve ezzel az álláskeresés lépéseit.
E.  Szerezzen be az álláskereséssel kapcsolatos információkat, például hogyan írjunk önéletrajzot, motivációs levelet, mekkora fizetést kérjen stb.
F.  Gondolja át, hol szeretne munkát vállalni.

>> Következő cikk: Felkészülés az interjúra

A témával összefüggő cikkek