Motivációs levél

A kísérőlevél megírása hasznos lehet, ha a munkavállaló szeretne bemutatkozni a leendő munkaadójának. Kiemelheti benne azon sajátos tulajdonságait, amelyeket a munkaadó a munkakör betöltéséhez fontos szempontként megjelölt, illetve azokat is, amelyek további előnyt jelenthetnek az állás elnyeréséshez. A jól megírt önéletrajz azt a benyomást kelti, hogy Ön a legalkalmasabb személy az állás betöltésére, ezért rendkívül fontos a stílus miként van megírva.

1. Szerkezet- megszólítás, bevezetés

A motivációs (kísérő) levél felépítése legyen egyszerű és áttekinthető. Első lépésben alakítsa ki a fejlécet (név, lakcím, telefon, e-mail), amelyet a címzett adatai követnek majd (a cég neve és címe). Ezt követően pedig a hagyományos felosztás szerint írható meg a kísérőlevél, tehát: megszólítás, tartalom,  dátum, hely, aláírás. Felkeltheti Ön iránt az érdeklődést, ha konrét személynek címezi a levelet.

2. Tárgyalás

A megszólítás - és a kísérőlevél szövegét célszerű egy konkrét személynek címezni. Már a tárgyalás bevezető részében utalhat rá, hogy ismeri azt a szakterületet, amelyen az adott cég működik. Megemlítheti a cég idáig elért legnagyobb sikereit is.  A továbbiakban pedig tüntesse fel elért szakmai tapasztalatát, egyéb készségeit a meghirdetett állásajánlat feltételeire tekintettel, illetve megindokolhatja miért éppen Ön a legalkalmasabb személy az állás betöltésére. Válaszoljon arra a kérdésre, hogy mivel szeretne hozzájárulni a cég jövőbeni sikereihez. Foglalja össze az idáig elért sikereit, mutassa meg mi rejlik Önben.

 3. Befejezés: rövid, velős, pozitív

Ne mondjon el mindent önmagáról, inkább keltse fel az olvasó érdeklődését személye iránt, és hagyjon teret a majdani kérdéseknek is! Mutasson érdeklődést a személyes talákozó iránt. Feltétlenül tüntesse fel az elérhetőségeit! (telefon, e-mail)
A kísérőlevél elengedhetetlen része az önéletrajz:

Önéletrajz létrehozása

A témával összefüggő cikkek

  • Szakmai önéletrajz létrehozása
    Egy jól megírt önéletrajz belépőként szolgálhat a megcélzott munkahelyre. Mindjárt a felvételi folyamat legelején maga az önéletrajz minősége dönthet az interjúra való meghívásról.
  • Motivációs levél minta
    Minta, amelynek alapján megírhatja saját kísérőlevelét.